
Jela od heljde su postala veoma popularna i sve je više domaćica koje je koriste za pripremu raznih ukusnih jela. Iz tog razloga i mi danas ćemo vam danas predstaviti naših 5 razloga zašto smo i mi odabrali da u našem restoranu spremamo jela od heljde.
Pre toga
želimo da vam ukratko predstavimo ovu čudesnu biljku.
Heljda se pretežno uzgaja u Aziji i tamo se koristi za pripremu raznovrsnih jela. Takođe je veoma često u upotrebi kod ljudi čiji režim ishrane zahteva konzumaciju sirove hrane i koji iz zdravstvenih razloga moraju da budu na specijalnom režimu ishrane. Iako biste na prvih pomen heljde pomislili da se radi o žitarici, zapravo istina je potpuno drugačija. Heljda nema nikave veze sa žitaricama, a moglo bi se reći da po izgledu najviše podseća na grašak, samo što nije orkuglog već više trouglastog oblika.
S obzirom da je danas ishrana bez glutena veoma popularna, heljda je idealna za sve one koji žele tako da se hrane, upravo iz razloga što ne sadrži gluten. Da bi stvar bila još bolja, danas u prodavnicama zdrave hrane možete pronaći veliki broj proizvoda od heljde koji se konzumiraju sirovi ili uz malo kratkog pripremanja.
Dakle izbor je veliki, ali da vidimo zašto je heljda ušla u uži izbor kada je u pitanju priprema hrane u našem restoranu.
1. Lako se kombinuje sa srpskim tradicionalnim
jelima
Kada smo prvi put pripremili neko jelo od heljde, iznenadilo nas je što se ona pokazala kao odlična i veoma ukusna dopuna našim tradicionalnim ukusima. Odlično se meša sa svim vrstama brašna, a pokazala se i kao izuzetan dodatak varivima, povrću i uopšte skoro svakom jelu sa našeg podneblja. Mi smo je odabrali najviše za pripremu domaće pite i kačamaka, a planiramo da ubuduće proširimo ponudu na još neka jela.
2. Odlična je zamena za namirnice koje sadrže
gluten
Iako trenutno u našem restoranu ne služimo bezglutenske obroke, heljda je idealna hrana za sve koji su alergični na gluten. S obzirom da smo restoran koji na svom jelovniku ima veliki broj jela spremljenih od zdravih i biološki čistih namirnica iz domaćeg uzgoja, smatrali smo da je dobro da u jelovnik uključimo i jela od heljde. Uskoro ćemo pobrojati i većinu zdravstvenih dobrobiti koje donosi konzumacija jela od heljde.
3. Većinu klasičnih jela možete spremiti uz pomoć
heljde
Na neki način ovo je slično onome što smo naveli kao prvi razlog. Razlika je jedino u tome što uz pomoće heljde osim naše tradicionalne hrane možete napraviti ili je poslužiti uz, slobodno možemo reći, gotovo svako jelo koje zamislite: Rižoto, pite, supe, rezance, knedle, hleb, palačinke, slatke pite, biskvite, krekere, salate, pečurke, torte. Jednom rečju, sve što zamislite. Svaka kuhinja na svetu može naći mesta za heljdu kao glavnu ili dodatnu namirnicu u njenom jelu. Granica je samo vaša mašta i veština da je na pravi način iskombinujete sa drugim sastojcima. Mi smo je upravo iz ovog razloga odabrali kao dobru namirnicu za našu kuhinju.
4. Heljda je veoma zdrava
Osim što je bez-glutenska namirnica, heljda je poznata i kao veoma zdrava namirnica, bogata mnogih hranljivim sastojcima neophodnim za pravilno funkcionisanje organizma. Izuzetno je bogata raznim vitaminima i mineralima, vlaknima, ali i proteinima bilnog porekla. Za one koji su fizički aktzivni i bave se fitnesom, zanimljivo je da na 100 gr ove namirnice dobijete 12 do 14 grama biljnog proteina. Dakle, idealno za vegetarijance, vegane i sve one koji inače vode računa o svom zdravlju i fizičkom izgledu. Zbog svih ovih prednosti, heljda izuzetno povoljno deluje na kardiovaskularni sistem i dobro reguliše nivo šećera u organizmu.
5. Zato što želimo da kod nas jedete samo
najbolju hranu
Volimo
kada možemo da vas iznenadimo i obradujemo nekim uskusnim jelom iz naše
kuhinje. Kada je ono pritom i veoma zdravo, onda smo mi iskreno srećni i
ponosni na našu ponudu. Svako ko nas poznaje, zna da naš restoran nije samo
porodični biznis, nego i mesto na kojem svaki naš gost može da se oseća
prijatno i opušteno kao kod svoje kuće.
U tom duhu smo vam danas pripremili i jedan zanimljiv i jednostavan recept koji kao da dolazi pravo iz škrinje naših baka. U pitanju je recept za pripremu kačamaka od heljdinog brašna:
U 3 dcl slane vode sipati 2 kašike ulja, dve kašike projinog (kukuruznog) i 2 kašike heljdinog brašna. Sve zajedno kuvati uz neprestano mešanje na blagoj vatri 15-ak minuta.
Gotov kačamak služiti sa sirom i kajmakom, a po želji može i sa proprženom slaninom ili mlekom.
Uživajte u pripremi ovog tradicionalnog jela za vas i vama drage osobe, a u nekom od narednih tekstova ćemo vam otkriti tajni recept za pripremu jednog izuzetno polularnog srpskog jela.
Do tada
užiivajte i prijatno vam bilo!
Sponzorisano: Rent a car Beograd Galaxy Pro